_Wymbritseradiel
vlag_friesland
vlag_friesland vlag homm
nederland-vlag-bewegende-animatie-0007
kip2
kip2
scannen0042 (2)
slide0010_image051
slide0010_image051

 13-10 2022

Steenmarter

Opgericht 30 november 1954

                     Steenmarter

De steenmarter heeft ongeveer het formaat van een slanke kat. De vacht is asgrauw tot grijsbruin met een (grijs)witte ondervacht (ook wel wolhaar genoemd). De bef is wit of roomachtig en loopt vaak door tot op de poten. Jonge steenmarters zijn eerst grijs-wit, daarna blauwachtig van kleur. De oren zijn klein en kort behaard, de ogen zijn donker en hij heeft een kleine snuit met roze neus en donkere snorharen. De poten zijn kort en elke voet heeft vijf tenen met scherpe nagels en zoolkussentjes. De staart is rond, lang behaard en wollig.

Steen- en boommarter zijn ongeveer even groot. Ook de behendigheid, souplesse en klimvaardigheid hebben ze gemeen. Zelfs de samenstelling van het voedsel vertoont veel overeenkomst. Het belangrijkste verschil in het uiterlijk is de kleur van de ondervacht: licht bij de steenmarter en donker bij de boommarter. 

                   Beste Nazorgers

Het is bijna alweer zover onze tijd komt weer aan voor de nazorg. We hopen dat het dit jaar beter zal gaan dan 2018.Dat jaar was niet best met het broedseizoen en de resultaten van onze weidevogels,de predatie was vrij hoog,vooral de Steenmarter dat was zeer zeker de boosdoener,die richtte een slachtpartij aan vooral onder de legsels een na de andere nesten werden leeggeroofd. Eerst was de twijfel, zou dit een vos zijn na enige speurtocht was dat niet zo want er waren her en der eieren gevonden in de buurt van de nesten, want als het de vos was dan neemt hij of zij meestal de eieren mee naar zijn burcht. Al gauw kwamen we erachter dat het de steenmater was, kon niet missen. Dus dit alles was niet leuk, heb er ook meteen melding van gemaakt. Beste nazorgers het is heel belangrijk om hierover in de komende seizoen melding over te doen ik laat jullie het voorbeeld zien dat het om een steenmarter gaat.   

Mochten jullie een predatielijst willen kan dat, meld dit dan aan mij dan wordt dit geregeld of aan een van de bestuursleden, Ik wens jullie allemaal een heel goed seizoen.

                                                  Th. Batstra

 

 

steenmater2.jpg
steenmater
dierenanimaties-00612
dierenanimaties-00535
BuiltWithNOF

webontwerp M.Engbers