Veranderend landschap funest voor weidevogel
door Eva Gabeler
AMSTERDAM. Nederland is onaantrekklijk gewor- den voor de boerenland- vogel. De grutto, veldleeu- werik, scholekster en ringmus dreigt uit het landschap te verdwijnen: na ruim een halve eeuw is nog maar 35 procent over van de oorspronkelijke populatie. Dat betekent dat er meer dan 2,5 mil- joen vogels zijn verdwenen.
Volgens het Centraal Bu- reau voor Statistiek en So- von Vogelonderzoek Neder- land gaat het om ongeveer 25 soorten. Belangrijkste oorzaak: veranderingen in het Nederlandse landschap, aldus Albert de Jong van Sovon.
De laatste twintig jaar is een groot deel landbouw- grond ingewisseld voor woningbouw, bedrijventerrein en wegaanleg. Ook wordt het overgebleven agrarische gebied anders bewerkt dan vroeger. "Het land wordt va-
ker bemest en meer ge- maaid, daardoor hebben de weidevogels ook steeds min-
der kans om te broeden op het land", aldus De Jong.
Ander probleem is dat de vogels en hun kuikens niet het geschikte voedsel kun- nen vinden in de 'nieuwe' weides.
Er zijn minder heggen en meer gewasbestrijdings- middelen, waardoor er weiriig onkruidzaden en insec- ten zijn. Dat is met name in de winter een probleem. "Zo
wordt de kans om te overle- ven wel heel klein", zegt de Jong .
Ondertussen is het aantal ganzen de afgelopen decen- nia juist flink toegenomen; in januari 2014 telde Neder- land tien keer zoveel ganzen als in 1975. Zonde, volgens De Jong, dat de boerenland- vogel langzaam verdwijnt. "Het landschap ziet er zo veel eentoniger uit."
|